Sałatka jarzynowa

Przygotowanie prostej i tradycyjnej sałatki jarzynowej rzeczywiście nie sprawia zbyt wiele problemów, ale trzeba się przygotować na to, że jest to dość mocno czasochłonne, więc trzeba sobie przeznaczyć na tę sałatkę nieco więcej czasu. Przede wszystkim należy ugotować odpowiednie warzywa. Przede wszystkim ziemniaki i marchewkę. Trwa to przynajmniej pół godziny i trzeba sprawdzać ich miękkość, by w odpowiednim momencie te warzywa wyciągnąć. Następnie mamy do czynienia z krojeniem wszystkiego w drobną kostkę. Podobnie jest z jajkami, a mianowicie z białkami. Trzeba najpierw jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek i pokroić białka w kostkę. Do tego jeszcze kroimy ogórki kiszone, ale nie powinno ich być zbyt dużo, żeby sałatka nie była zdominowana wyłącznie przez ten smak. Oprócz tego dodajemy groszek lub kukurydzę według własnego uznania. Lepiej nie dodawać pokrojonej cebuli, gdyż wtedy sałatka znacznie szybciej nam się zepsuje. Poza tym dodajemy pieprz, sól i majonez, a następnie wszystko dokładnie mieszamy, by zyskać jednolitą konsystencję naszej sałatki. Taka pyszna sałatka jarzynowa zazwyczaj jest dekorowana liśćmi pietruszki, więc na pewno warto wykorzystać takie rozwiązanie, a będziemy z tego bardzo zadowoleni. Jest to wspaniały pomysł na przekąskę lub na wyśmienitą kolację, więc warto się zdecydować na to, co najbardziej nam odpowiada.