Olej czy oliwa?

W naszej domowej kuchni najczęściej króluje olej słonecznikowy. Jednak coraz częściej słychać głosy mówiące o tym, że nie jest on zbyt zdrowy, więc lepiej przerzucić się na oliwę. Sprawa jednak nie jest tak prosta, jak mogłoby nam się wydawać. Przede wszystkim potrawy smażone na oleju i oliwie dość mocno się od siebie różnią i nie jest tak, że oliwą można całkowicie olej zastąpić. Jajecznica przygotowana na oliwie będzie mieć lekko ziołowy posmak, więc nie każdemu może to przypaść do gustu. W związku z tym należy koniecznie zastanowić się nad takimi rozwiązaniami, dzięki którym nie trzeba będzie całkowicie rezygnować ze swoich smaków. Oliwa może znaleźć się na patelni, gdy przygotowujemy niektóre gatunki mięs, ale także w sałatce, wzbogacając jej smak. Olej najlepiej wykorzystać do jajecznicy i smażenia cebuli z boczkiem czy innych tego rodzaju charakterystycznych potraw, jakie z założenia muszą mieć bardzo charakterystyczny smak. Dlatego warto mieć w domu zarówno oliwę, jak i olej, a wtedy na pewno więcej na tym zyskamy i zapewnimy sobie to, co jest dla nas najlepsze. Warto zachować pewien bilans między olejem a oliwą, a wtedy na pewno nic złego nam się nie stanie. Gdy smażymy na oleju także nie można przesadzać z jego ilością. Dla równowagi warto także mięso dusić czy gotować, a wtedy nasza kuchnia będzie nie tylko zdrowsza, ale także bardziej urozmaicona.